interview

Op 16 maart 2015 zijn wij naar Balk gereisd om zelf eens te kijken in het dorp Balk. We wilden graag een aantal foto's maken en een interview houden. In de dagen hiervoor was veelvuldig contact geweest met een comité van plaatselijk belang: 'Balk vooruit!' De naam Johan Groenewoud is een aantal keren genoemd; hij is de opsteller van de website 'langs de Luts'.

Nadat we ons hadden gemeld bij ontmoetingspunt en informatiecentrum 'Mar en Klif' te Oudemirdum en aldaar wat informatiemateriaal hadden aangeschaft, kwam in een gesprek met de vriendelijke medewerkster wederom de naam van Johan Groenewoud naar voren. We konden met hem ter plaatse telefonisch een afspraak maken: rond het middaguur een interview bij hem thuis.

We hebben de rest van de ochtend in een regenachtig Balk langs de Luts gelopen en vele gevels gezien van het grotendeels beschermd dorpsgezicht van Balk.

Meer dan twee uur hebben we mogen genieten van de verhalen uit monde van Johan Groenewoud. Bepaald geen dorpsgek, wel iemand die gek is op zijn dorp. Met veel kennis en verstand van historische zaken heeft hij allerlei dingen getoond op de verdieping van zijn huis. Het (b)leek een klein museum. Johans huis en het huis ernaast, dat hij bij zijn eigen woning heeft getrokken, herbergt een museum met veel historisch materiaal. Met de camera hebben we ook shots genomen van die enorme verzameling krantenknipsels, gebruiksvoorschriften allerlei materialen en de prachtige verhalen. Vriendelijk en gastvrij zijn we door Johan na afloop nog vergast op een lekker kop koffie. Johan, ook op deze plaats: hartelijk bedankt!

Op internet staan de 4 delen van het interview. Deze zijn tot stand gekomen op 16 mei 2015 tussen 11.45 uur en 13.30 uur. Omdat we niet alles op internet kunnen/willen plaatsen, zijn de 4 beste onderdelen te beluisteren en te bekijken via YouTube.

Deel 1: https://youtu.be/V3POIdl5q4o   

Deel 2: https://www.youtube.com/watch?v=dl3wXdnAI_E            

Deel 3: https://youtu.be/AgMiu_k_Cx4  

Deel 4: https://youtu.be/h63SbcK57gE

Via Youtube en de tags 'dorpsonderzoek' en 'Balk' zijn ook alle 4 filmpjes te bekijken.