Inleiding

U ziet nu een dorpsonderzoek over Balk. Het is een onderzoek dat wij hebben gemaakt in het kader van onze opleiding tot leraar aardrijkskunde aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden.

De bedoeling is dat we het dorp Balk bekijken door een fysische, een historische en een sociale bril. Uiteindelijk willen we dit aan alle belangstellenden laten zien middels deze website.

Balk is de hoofdstad van de gemeente De Friese Meren, gelegen in het zuidwesten van de provincie Friesland. Waarom hebben wij juist Balk gekozen voor ons onderzoek?

Hiervoor zijn verschillende redenen aan te voeren:

  • het is praktisch, omdat Balk in het midden ligt tussen onze woonplaatsen die zo’n 130 km van elkaar verwijderd liggen;
  • het voldoet aan de criteria, de onderzoekplaats moest onder de 4000 inwoners tellen, Balk telt er 3800;
  • het heeft nostalgische waarde, omdat één van ons vroeger met regelmaat vakantie vierde in Gaasterland;
  • het is een mooi dorp om te onderzoeken, met een verscheidenheid aan natuur, bos, open water, en bebouwing met alles wat zich binnen en buiten de bebouwde kom afspeelt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

        Foto 1.1 Jachthaven Balk  

Balk heeft ook voor toeristen veel te bieden; daar is Plaatselijk Belang Balk Vooruit (PBVV) druk mee bezig. Omdat wij ons beiden met Balk bezighouden, hebben wij van hen de nodige hulp gekregen. Onze dank gaat dan ook uit naar PBBV die ons gewezen heeft op een aantal internetsites, op bijzondere plekjes en op een gids die we ook konden interviewen.

Peter Jager & John Witvliet

Copyright © jwpj 2015